Piwa rzemieślnicze
Dzięki zastosowaniu tradycyjnych metod warzenia piwa – przy wykorzystaniu tradycyjnych receptur oraz osprzętu wzorowanego na tradycyjnym sprzęcie – miłośnicy piwa, często piwowarzy – hobbyści, wytwarzają piwa rzemieślnicze. Piwa takie stanowią alternatywę dla produktów oferowanych przez duże koncerny piwowarskie, produkujące piwo na masową, przemysłową skalę. Dzięki swojej jakości, niepowtarzalnemu smakowi oraz innym właściwościom, wzrasta popularność takich piw wśród miłośników złotego trunku. Piwosze poszukujący lepszego produktu mogą wypić piwa rzemieślnicze w pubie, mogą też zakupić je w formie butelkowanej w sklepach. Dzięki wzrastającemu zapotrzebowaniu na produkt wysokiej jakości, browary rzemieślnicze znalazły swoją niszę w gospodarce, dzięki czemu wzrosła różnorodność piwa obecnego na rynku. Stosując wyselekcjonowane, wysokogatunkowe składniki, ziarna zbóż, rozmaite słody oraz gatunki drożdży, w browarach rzemieślniczych uzyskuje się złoty trunek zdolny zaspokoić nawet najbardziej wyrafinowany gust.